Skip directly to content

Nepleťte si laktózovou intoleranci s alergií na mléko

Pokud má člověk potíže s trávením kravského mléka, jedná se o anomálii jedince, nikoliv lidského druhu. Tato tzv. laktózová intolerance se vyskytuje v průměru jen asi u cca 8-10 % Evropanů.

„Postižení jedinci mají nedostatek enzymu laktázy a nejsou schopni zpracovat a vstřebat mléčný cukr – laktózu,“ vysvětluje Ing. Jiří Kopáček, CSc., v rámci projektu Bílé plus. „Činností střevních bakterií nestrávená laktóza kvasí a dochází k nadměrné produkci plynů. Důsledkem jsou bolesti břicha, nadýmání a průjmy.“

Jaká jsou tedy výživová doporučení?

„Především záleží na stupni intolerance, resp. tolerance laktózy. Jsou lidé, kteří reagují nepříznivě již na stopy laktózy, např. v lécích. Potíže jim vyvolá několik soust smetanové zmrzliny. Většina osob však dobře snáší malé dávky laktózy (6-12 g). Zpravidla je nutné vyřadit zcela mléko, ale tolerované bývají zakysané mléčné výrobky (jogurty, zákysy, podmáslí, kefíry), u nichž je díky bakteriím mléčného kvašení snížen obsah laktózy o 20-50 %. U sýrů zrajících (zejména polotvrdých a tvrdých) je laktóza také z větší části téměř rozštěpena,“ objasňuje PhDr. Karolína Hlavatá, Ph.D., odbornice projektu Bílé plus.